V produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija je nastal celovečerni dokumentarni film - portret Edwarda Cluga - z naslovom Uživajte, oder je vaš, ki ga podpisujeta scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj. Pred premiero jeseni na programih Televizije Slovenija si ga bo predpremierno mogoče ogledati v sredo, 12. aprila 2023, v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Dokumentarni film je pričel nastajati ob pripravah na baletno predstavo Hora leta 2019. Baletni ansambel SNG Opera balet Maribor je po premieri v Mariboru gostoval z omenjeno predstavo v Romuniji, mestu Oradea.
Kamera je bila ves čas prisotna in je nato  po predstavi sledila tudi potovanju Edwarda Cluga v mesto Cluj, kjer je kot desetletni deček stopil na pot baleta, nato pa še v rojstno mesto Stei. Čas v Romuniji, prepreden s tedanjimi okoliščinami, brezskrbno otroštvo, omejeno na  dva poletna meseca, diktat v internatu, disciplina baletne šole in brezmejna volja po uspehu, zaživijo ob pripovedih Edwarda Cluga, njegove mame in prijatelja. Odsev posebnega časa in prostora, ki je zaznamoval vzpon mladega baletnika, kasneje pa koreografa svetovnih razsežnosti, čigar uspeh je oče slutil že v očeh svojega malega dečka, se počasi in vztrajno odvija in gradi skozi videnja bližnjih, ki so stali in se mu pridružili na tej poti.
Dokumentarni film bi moral ugledati svet že leta 2020, ko naj bi na odru slovitega  gledališča Bolšoj zaživela premiera baletne predstave  mojstrovine M. A. Bulgakova Mojster in Margareta. Vendar pa je korona spremenila potek predstave in filma. Ta se je zamaknila za celo leto. Predstava, celovečerni balet Mojster in Margareta je nato decembra 2021 doživela popoln uspeh, pri Edwardu Clugu  pa postala še eden od pomembnih in veličastnih mejnikov njegovega baletnega sveta.

Vljudno vabljeni!


UŽIVAJTE, ODER JE VAŠ
Scenaristka: Nuša Ekar
Direktor fotografije: Jure Nemec
Mojster montažer: Zlatjan Čučkov
Režiser: Božo Grlj