balet
Edward Clug, Milko Lazar

Povodni mož

Predstave trenutno ni na sporedu

Povodni mož

Voda je kraj vznikanja, rojevanja in rasti; je prostor očiščevanja in očiščenja, ki človeku omogoča, da za seboj pusti vse slabo in se odpre svetlobi dobrega, novega, drugačnega. Predstava Povodni mož se opira na slovenske mitološke začetke in pesniško zapuščino Franceta Prešerna, s katerim je slovenska književnost dosegla enega izmed vrhuncev v evropski literarni in kulturni zgodovini nasploh (njegova Zdravljica je prejela znak Evropske kulturne dediščine leta 2020). Tako v dialogu s preteklostjo nagovarja sodobnega človeka k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi in prinaša sporočilo o volji do življenja kot njenega temelja.

Krstna uprizoritev Povodnega moža na Blejskem otoku predstavlja nekakšen gledališki krst samega otoka. Osrednji kulturni dogodek ob prevzemu predsedovanja Evropske unije vabi na ta posvečeni kraj ljudi z vseh koncev in kultur starega kontinenta, da bi lahko za hip vdihnili zrak naših prednikov, da bi se ozrli v gladino naše prihodnosti in se potopili v naše pesmi ter skupaj zaplesali v osrčju naše domovine.

Edwardu Clugu je ob prvem obisku otoka in ob pogledu na kamnite stopnice oziroma naravni amfiteater, kot jih je poimenoval, postalo jasno, da bo oder tik ob vznožju stopnic, ob pomolu, postavljen kot podaljšek otoka. “Plavajoči okrogel oder predstavlja nekakšno luno, ki jo je pridobil otok. Na sredini te lune je luknja, ki spominja na neko svetišče. Na tem svetišču bomo praznovali ta pomemben dogodek … skozi umetnost, glasbo in ples in skozi gledališče, ki želi biti pristno in tudi pogumno.”

Premiera
1. 7. 2021,
Blejski otok
Trajanje
1 ura
brez odmora
Poglej zasedbo za določen datum

Vabimo vas na ogled