Tomaž Viktor Abram Golub


Tomaž Viktor Abram Golub je obiskoval Konservatorij za glasbo in balet Maribor ter svoje usposabljanje nadaljeval na Ballettschulle Theater Basel, kjer se je še dodatno razvijal kot plesalec. Plesal je v več gledališčih, med drugim v baletu Hrvaškega narodnega gledališča v Zagrebu od leta 2015 do 2019 in v Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor od leta 2019.

Njegove različne vloge vključujejo Toreadorja in Don Joseja v Carmen, Fritza in Hrestača v Hrestaču v koreografiji Dereka Deannea, kralja v Kraljih bogov Pascala Tuzeauja, plesal je tudi v Romeu in Juliji Patricea Barta, Labodjem jezeru Vladimirja Malakhova, Metropolisu Jiryja Bubenička, Pepelki Christopha Maillota, Handmanu, Peer Gyntu, Le Sacre du Printemps, Les Noces, Povodnem možu, Tangi, Radio in Juliet, Carmini Burani, Kekecu, vse v koreografiji Edwarda Cluga ter Smrti v Benetkah, Madame Bovary in Romei in Juliji v koreografiji Valentine Turcu.

Golub je za svoj talent prejel več nagrad. Leta 2012 je v kategoriji baleta solo junior na mednarodnem plesnem tekmovanju na Hrvaškwm osvojil prvo mesto in posebno nagrado za najboljši moški za solo iz Coppelie. Leta 2013 je prejel srebrno medaljo na 11. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev in drugo nagrado na slovenski selekciji za Dance Eurovision 2013, skupaj s posebno nagrado žirije za umetniški vtis. Leta 2014 je na mednarodnem baletnem tekmovanju Mia Ćorak Slavenska v Zagrebu, Hrvaška, osvojil bronasto medaljo, na istem tekmovanju pa je leta 2016 osvojil še eno bronasto medaljo.

Nastopa v