Matteo Magalotti


Matteo Magalotti se je baletu zapisal že v mladih letih, ko je pri komaj šestih letih v Riminiju v Italiji začel trenirati v baletni šoli Centro Danza Futura. Nato je nadaljeval na prestižni baletni akademiji Dunajske državne opere pod vodstvom Simone Noje Nebyla in se izpopolnjeval pri priznanih koreografih, kot so Gianpiero Russo, Bella Ratchinskaja, Alejandro Parente, Rafael Avnikjan, Sharon Booth in Jed O’Grady Weiss.

Njegov repertoar obsega raznolika dela, od klasičnega baleta do sodobnega plesa. Leta 2015 je nastopil na znamenitem dunajske Opernem plesu v koreografiji Evelin Teri. Naslednje leto je v Ljudski operi debitiral v Romeu in Juliji tudi v koreografiji Terijeve.

Leta 2016 se je pridružil Jugendkompanie des Wiener Staatsoper, kjer je delal pod vodstvom Manuela Legrisa (Staatsoper) in Vesne Orlic (Volksoper). Nastopil je v Armide v koreografiji Jean Renshaw v Državni operi in operetah Netopir, Anatevka, Bettelstudent, Pepelka Thierryja Malandaina, Romeo in Julija Davideja Bombane, Raymonda Rudolfa Nurejeva in Sen kresne noči Jorma Elo v Ljudski operi.

Kariera ga je nato vodila v Hannover, kjer je delal z Jörgom Mannesom v Hannoverskem baletu. Tam je nastopal v produkcijah Marylin, Inferno – Eine Italo Revue in Nevermore – Ein Abend für Edgar Allan Poe, ki sta ju koreografirala Jörg Mannes in Mauro Bigonzetti.

Trenutno je član Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor, kjer je nnastopil v Pepelki v koreografiji Jeana-Christopha Maillota, Cantati v koreografiji Mauro Bigonzettija, Hrestač v koreografiji Davida Nixona, Don Kihot v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega, Left Right Left Right v koreografiji Alexandra Ekmana, Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana, Handman, Peer Gynt, Le Sacre du Printemps, Les Noces, Povodni mož, Tango, Radio in Juliet, Carmina Burana, vse v koreografiji Edwarda Cluga ter Smrt v Benetkah, Gospa Bovary in Romeo in Julija v koreografiji Valentine Turcu.

Magalottijeva predanost in talent sta mu prinesla že številne nagrade in štipendije. Leta 2015 je prejel štipendijo za udeležbo na poletni šoli baleta San Francisco Ballet School, leta 2019 pa je bil nagrajen na tekmovanju Rudolfa Nurejeva, kar mu je prineslo štipendijo za Narodno umetniško šolo M.K.Čiurlionis.

Nastopa v