Mina Radaković


Baletna pot Mine Radaković se je začela leta 2005, ko se je vpisala v Nacionalno baletno šolo Dimitrije Parlić v Pančevu, v Srbiji. Že zelo zgodaj je dosegla opazne uspehe na nacionalnih tekmovanjih, kjer je osvojila prve nagrade in priznanje kot najuspešnejša in najbolj nadarjena mlada baletka v Srbiji leta 2012. Na mednarodnih odrih je sodelovala na prestižnih dogodkih, kot sta Premio Roma 2012 in Mednarodno baletno tekmovanje v Varni leta 2010.

Poklicno kariero je pričela v Baletu Srbskega narodnega pozorišta v Beogradu, kjer je plesala različne vloge v klasičnih, neoklasičnih, modernih baletnih produkcijah. Njeno repertoar je obsegal klasične bele balete Labodje jezero, Don Kihot, Bajadera pa tudi sodobne balete, kot so Hazarski rećnik, Žene u D-molu in Ko to tamo peva. Odplesala je tudi vloge, kot so Columbina v Hrestaču, Rdeča kapica v Trnuljčici in različne vloge v baletih Coppelia in Giselle.

Februarja 2019 se je pridružila Narodnemu baletu v Skopju, v Severni Makedoniji, kjer je plesala vloge, kot sta glavni par v baletu Ana Karenina in veliki labod v Labodjem jezeru. Njen repertoar je obsega klasične baletne predstave, kot so Raymonda, Šerezada in Hrestač, pa tudi neoklasična dela, kot sta Kleopatra in Libetango.

Leta 2019 se je pridružila Baletu Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Tukaj je nastopila v raznolikih predstavah, med drugim v Labodjem jezeru v koreografiji Viktorja Litvinova, Don Kihotu v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega, Pepelki v koreografiji Jean Christopha Maillota, Hrestaču v koreografiji Davida Nixona, Giselle v koreografiji Raphaela Averiknjana, Left Right Left Right Ekmana, Cantata Mauroja Bigonzettija, Falling Angels Jirija Kyliana, Handman, Carmina Burana, Povodni mož, Peer Gynt, Posvetitvi pomladi in Svadbi Edwarda Cluga ter Romeu in Juliji, Smrti v Benetkah in Madame Bovary Valentine Turcu.

Nastopa v