Izjava o dostopnosti SNG Maribor

Uvodno o dostopnosti

Vsem uporabnikom, ki obiščete spletno mesto SNG Maribor želimo, da pridobite iskane informacije in imate dobro uporabniško izkušnjo.

Uporabo samega spletnega mesta želimo približati širšemu krogu uporabnikov, zato vsebino oblikujemo tako, da so prilagojene in uporabne čim širšemu krogu zainteresiranih uporabnikov, tudi starejšim in uporabnikom, ki so predstavniki ranljivejših skupin.

Opis dostopnih vsebin

Ta izjava se nanaša spletišče www.sng-mb.si, s katerim upravlja Slovensko narodno gledališče Maribor. Za zagotovitev zahtev glede dostopnosti skladnosti z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (UR. I. RS, št. 30/18 s spremembami in dopolnitvami) bile so zagotovljene naslednje prilagoditve:

 • Spletno stran je mogoče upravljati tudi si tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • Ustrezni barvni kontrast 4.5:1, brez potrebnih posebnih prilagoditev, ki ustreza standardu WCAG 2.1 na nivoju AA
 • Slike so opremljene z nadomestnim besedilom,
 • Spletna stran deluje predvidljivo,
 • Zagotovljena je prilagodljivost. Spletna stran uporablja oblikovanje, ki se prilagaja glede na velikost uporabnikovega zaslona brez izgube vsebine.
 • Spletna stran ima razumljivo konsistentno strukturo in navigacijo,
 • Spletno stran je mogoče brez izgube ali funkcionalnosti povečati do 200%.
 • Spletna stran omogoča izbiro velikosti vseh pisav na strani s pomočjo ukaza v brskalniku (običajno hkrati stisk Ctrl in znaka plus (+), oziroma hkrati stiska Ctrl in znaka minus (-)).

Stopnja skladnosti

Spletna stran je skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, z izjemo nedostopnih vsebin, kot podrobneje izhajajo iz spodnjega zapisa “Nedostopna vsebina – Ocena nesorazmernega bremena″. Spletna stran www.sng-mb.si sledi standardu WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0. skladno po samooceni ustreza stopnji AA.

Ocena dostopnosti

Dostopnost spletišča www.sng-mb.si redno spreminjamo in izboljšujemo.

Sami ocenjujemo, da spletna stran še ni v celoti prilagojena za uporabo slepim in slabovidnim, gluhim, ljudem z disleksijo in uporabnikom z motnjami razumevanja, saj bi bile za SNG Maribor velike finančne posledice nesorazmerne s koristjo za uporabnika oziroma v tem primeru koristi za uporabnika ni, ker lahko do informacij dostopa na druge načine, kot so preko telefonskega klica, osebnega obiska ali e-pošte.

Nedostopna vsebina – Ocena nesorazmernega bremena

Dostopnost spletišča www.sng-mb.si se nenehno spreminja in sproti izboljšuje posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Zaradi nesorazmernega bremena za SNG Maribor niso dostopna naslednja gradiva:

 • Skenirani dokumenti v PDF obliki niso prilagojeni. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga organ ocenjuje s kadrovskim in finančnim bremenom, ki bi ga optimiziranje zahtevalo,
 • Reprodukcija tistih morebitnih del kulturne dediščine, ki ne morejo biti v celoti dostopne, ker zahteve glede dostopov niso združljive z ohranitvijo bodisi s kakovostjo reprodukcije del kulturne dediščine ali ni avtomatiziranih ali stroškovno učinkovitih rešitev, s katerimi bi se brez težav ustvaril izvleček dela kulturne dediščine, preoblikovanega v obliko združljivo z zahtevami glede dostopnosti.
 • Video vsebina ne vsebuje zvoka, zato te vsebine ni potrebno prilagoditi,
 • Spletno stran za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter ne deluje prikaz in pošiljanje spletnih obrazcev v pojavnih oknih.
 • Če v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta. Zato je možno, da nekatere funkcionalnosti niso v celoti prilagojene in dostopne.

Priprava izjave o dostopnosti

Izjava o dostopnosti je pripravljena in posodobljena na osnovi ocene stanja spletnega mesta s strani Zavoda Inclusivo.

Ta izjava je bila pripravljena 26. 7. 2023 na podlagi samoocene in bo v nadaljevanju redno posodobljena.

Povratne in kontaktne informacije

Trudili se bomo, da bi bile vsebine na naši spletni strani v prihodnje še bolj dostopne različnim skupinam uporabnikov, če nam želite karkoli sporočiti ali pa vas zanima karkoli o dostopnih / nedostopnih vsebinah, nam lahko pišete na sng.maribor@sng-mb.si, ali nas pokličete na  02 250 6112.

Zaradi zelo posodobljenih vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču kljub prizadevanj, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Prosimo za razumevanje.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo Inšpektoratu za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Inšektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
T: 01 555 58 48
E: gp.ijs@gov.si