Simfonični cikel se tudi letos v četrtek, 15. septembra 2022, v Veliki dvorani SNG Maribor tradicionalno pričenja v sodelovanju s Festivalom Maribor. Prvi koncert Simfoničnega orkestra SNG Maribor pod taktirko mednarodno uspešne italijanske dirigentke Gianne Fratta, ki je hkrati otvoritveni koncert Festivala Maribor, bo v znamenju vrnitve Alexandra Gadjieva na naše odre.

Od svojega zadnjega nastopa na Festivalu Maribor (leta 2017) je ta briljantni pianist iz Nove Gorice požel uspehe, ki so prelomni za njegovo nadaljnjo kariero: prejel je prvi nagradi na uglednem tekmovanju Mojstri klavirja v Monte Carlu ter Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Sydneyju, izbran je bil za umetnika nove generacije BBC-ja in vse to še prekosil z izjemnim dosežkom na mednarodnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi. Na to tekmovanje, katerega se je prijela oznaka »pianistična olimpijada«, se prijavi tako rekoč vsak ambiciozen mladi pianist na svetu. Zahtevna žirija je Alexandra Gadjieva uvrstila na drugo mesto, poleg tega pa je prejel še posebno nagrado Krystiana Zimermana. Gadjiev bo na otvoritvenem koncertu postregel s svojo interpretacijo Chopinove glasbe.

V soboto, 17. septembra 2022, pa bo v Veliki dvorani nastopil še Tolkalni sekstet Louie's Cage Percussion s Bumbastično, hudomušno koncertno matinejo za družine, primerno za otroke, starejše od 5 let. Louie’s Cage Percussion otroke očara z obilico humorja, mladino navduši z živahnimi ritmi in akrobatskimi vragolijami, starši pa uživajo v virtuozni in raznovrstni glasbi. Zato ne preseneča, da so koncerti te zasedbe pravi družinski hiti. Bumtastično je virtuozno duhovit koncertno-gledališki cirkus, v katerem tolkalci postanejo multiinštrumentalisti in predvsem sapo jemajoči mojstri na boomwhackerjih, recimo jim »bumoglasniki«, se pravi ceveh različnih dolžin in barv, s katerimi je treba v pravem zaporedju in ob pravih trenutkih tolči ob tla. In tako nastane napeta glasbena predstava, kakršne zagotovo še niste videli, oprostite, slišali.