Zvezdana Novaković


Zvezdana Novaković je umetnica nove generacije, harfistka, komponistka, performerka in pevka, ki raziskuje zmožnosti svojega ustvarjanja tako v klasičnih in jazzovskih oblikah kot tudi v tradicionalnih: v bolgarski vokalni tehniki odprtega glasu ter v drugih glasbenih in performativnih zvrsteh.

V avstrijskem Gradcu je končala diplomski študij jazz petja pri prof. Dena DeRose, v Mariboru diplomirala iz glasbene pedagogike, v bolgarskem Plovdivu pa je magistrirala iz ljudskega petja slovanskih in balkanskih kultur ter leta 2018 končala magistrski študij v švedskem Gothenburgu, smer kompozicija. Od leta 2012 se uči harfo pri mentorici Tini Žerdin.

Na Švedskem je prejela prestižno štipendijo kraljeve akademije KMA. Leta 2018 je prejela prvo mesto na World Music Festival Zeman, 2011 je prejela prestižno grand prix nagrado v poljskem Vroclavu na tekmovanju PPA “Igralska interpretacija skladbe”, dve leti pozneje pa drugo mesto med profesionalnimi pevci v bolgarskem Karnobatu na tekmovanju folklornih pevcev.

Je performerka in svobodna umetnica, ki piše glasbo za gledališke in lutkovne uprizoritve. V predstavah in performansih sodeluje z Jernejem Lorencijem, s Karmino Šilec, s Svetlano Makarovič, s skupino Laibach, z Vaskom Atanasovskim in z drugimi. Deluje kot gostja v slovenskih gledališčih: SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, Lutkovno gledališče Ljubljana in Lutkovno gledališče Maribor.

Je ustanoviteljica in avtorica mnogih domačih in mednarodnih glasbenih zasedb, kot so vokalna zasedba Slovena Voices (Bolgarija), Bosa (Brazilija), The Voice of the Strings (Švedska), Vellamo & Faronika (Finska), Posedkanje in Trubadurke.

Je profesorica jazz petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Od leta 2019 vodi zbor Grlenice, ki poje na star način v odprtem grlenem petju, in tudi glasbeno delavnico za dojenčke Glasba ter igra v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

Nastopa v