Nina Rajić Kranjac


Nina Rajić Kranjac se je rodila leta 1991 v Beogradu, osnovno in srednjo šolo je obiskovala v Mariboru. Poleg zaključenega programa mednarodne mature na Drugi gimnaziji Maribor je uspešno zaključila tudi Konservatorij za glasbo in balet Maribor (smer solo petje). Leta 2010 se je vpisala na AGRFT, smer gledališka in radijska režija, kjer je študirala pod vodstvom izr. prof. Tomija Janežiča in red. prof. Janeza Hočevarja.

Že med študijem je prejela več nagrad; za uprizoritev Čehovovih Treh sester je leta 2012 prejela študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti, za uprizoritev po drami Simone Semenič 1981 je prejela prvo nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu in Šeligovo nagrado za najboljšo slovensko uprizoritev na Tednu slovenske drame; za režijo 1981 in igralski avtorski projekt ZDAJ letim! (po motivih B. Brechta) je leta 2014 prejela akademijsko Prešernovo nagrado za režijo. V letu 2015 je bila rezidentka Gledališča Glej, kjer je režirala Zborovanje ptic (Farida ud-Dina Attarja, J. C. Carrièra in P. Brooka). Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program 56. mednarodnega gledališkega festivala MESS v Sarajevu in osvojila dve nagradi: Nina Rajić Kranjac jo je dobila kot najboljša mlada režiserka, igralska ekipa pa za kolektivno igro. Leta 2016 je za režijo Zborovanja ptic prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Leta 2017 je magistrirala iz gledališke režije pod mentorskim vodstvom izr. prof. Tomija Janežiča, s katerim je kot asistentka režije leta 2015 sodelovala pri predstavah Človek in leta 2016 Doppler (BDT, Sankt Peterburg) ter leta 2018 Kralj Ubu (Trøndelag Teater, Trondheim). Njena prva institucionalna predstava je bila Korunov Svetovalec v MGL leta 2016, v letu 2017 je v SMG po motivih Larsa von Trierja režirala predstavo Idioti, leta 2018 pa je na oder PGK postavila Słobodzianekovo dramo Naš razred, za katero je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo. Leta 2018 je v SLG Celje režirala Molièrovega Ljudomrznika in leta 2018 v MGL Kresnice Tene Štivičić, obe predstavi sta uvrščeni v tekmovalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje.

27. septembra 2019, ko smo obeležili sto let, od kar Maribor dobil slovensko gledališko hišo, je Nina Rajić Kranjac z Zajčevimi Grmačami otvorila slavnostno sezono.