Miloš Lolić


Miloš Lolić, rojen 1979 v Beogradu, je študiral gledališko in radijsko režijo na beograjski Fakulteti dramskih umetnosti. Po študiju je podpisal številne režije v srbskih gledališčih, med katerimi je izstopala uprizoritev v JDP Roberta Musila Sanjači (2009), ki je prejela grand prix na 43. mednarodnem gledališkem festivalu Bitef v Beogradu. V Sloveniji je režiral Melvillovo dramo Bartleby, pisar (Mini teater, 2011), ki je bila na 46. FBS nagrajena s kar štirimi nagradami, med drugimi tudi za najboljšo uprizoritev v celoti, Miloš Lolić pa je dobil nagrado za adaptacijo besedila; Ionescovo dramo Jacques ali podrejenost (MGL, 2012), Krleževo dramo Adam in Eva (MGL, 2013) in Jovanovičevo dramo Zid, jezero (SNG Drama Ljubljana, 2017).

Z uprizoritvijo Bog je DJ Falka Richtera (Gledališče Duško Radović, 2010) je nastopil na prestižnem festivalu Radikal Jung 2011 v Münchnu, kar mu je odprlo pot v nemško gledališče – v Volkstheateru v Münchnu je na oder postavil Lorcovo Krvavo svatbo, leta 2012 je za režijo Bauerjeve drame Magic Afternoon v dunajskem Volkstheatru prejel nagrado nestroy za najboljšega mladega režiserja in leta 2014 nagrado Dorothea Neff za najboljšega režiserja Schwabovih Predsednic v produkciji dunajskega Volkstheatra. Sledila je koprodukcija düsseldorfskega gledališča Schauspielhaus in Salzburškega festivala z uprizoritvijo Tollerjevega Hinkemanna leta 2014 in nato krstna uprizoritev uprizoritve Manije po Evripidovih Bakhantkah v berlinskem gledališču Maxim Gorki leta 2015. Nadaljeval je s sodelovanjem z dunajskim Volkstheatrom, kjer je leta 2016 postavil dramo Elfride Jelinek Angel uničenja in istega leta v dunajskem Burgteatru Pinterjevo Zabavo za rojstni dan. V Schauspiel Frankfurt je leta 2018 režiral dramo Elfriede Jelinek Kraljeva cesta in v Baselskem gledališču krstno uprizoritev igre Sibylle Berg V vrtovih ali Lizistrata 2. del. Leta 2020 je v Residenztheatru v Münchnu režiral Strutzenbergerjevo dramo Cena človeka. Leta 2021 je v celovškem Stadttheatru režiral Schnitzlerjev Vrtiljak in v beograjskem JDP Handkejevega Kasparja, leta 2022 pa je v Bernu režiral Mozartovo opero Idomeneo, v Beogradu pa dramsko besedilo dramaturga Slobodana Obradovića Yankee Rose (v uprizoritvi je prvič sodeloval s svojo mamo, z igralko Danico Maksimović).

Prva slovenska uprizoritev Dürrenmattovega Franka V. je tudi Lolićeva prva režija pod okriljem SNG Maribor (in njegova sedemintrideseta gledališka režija).