Branko Jordan


Branko Jordan se je rodil v Novem mestu leta 1977. Na Oddelku za dramsko igro in umetniško besedo na ljubljanski AGRFT je diplomiral leta 2002, dodatno se je izobraževal na International School of Theatre Antropology.

V sezoni 2003/2004 je bil član SLG Celje (Tartuffe, Koža, Metamorfoze), med letoma 2004 in 2008 Prešernovega gledališča Kranj (Werther & Werther, Drame princes, Spletkarstvo in ljubezen, Kralj Lear, Moje pesmi moje sanje, Hedda Gabler, Revizor idr.), od leta 2009 do 2013 pa član Drame SNG Maribor in v tem obdobju ustvaril nekatere od svojih najbolj opaznih vlog (mdr. Larryja v Od blizu, Smrdokavro v Zborovanju ptic, vikonta de Valmonta v Nevarnih razmerjih, Mojstra v Mojstru in Margareti).

Nato je bil med 2014 in 2016 član SNG Drama Ljubljana (Grad, Faust, Liliom idr.), septembra 2016 pa se je vrnil v ansambel Drame Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Od leta 1999 je redno sodeloval z režiserjem Matjažem Pograjcem v Slovenskem mladinskem gledališču in pri skupini Betontanc (Kdo se boji Tennesseeja Williamsa?, Ljubezen na smrt, Wrestling Dostoievsky, Everybody for Berlusconi, Show Your Face! idr.), igral je tudi v predstavah Anton Podbevšek Teatra (Portret neke gospe idr.), Pandur.Theatersa (Tesla Electric Company), Mestnega gledališča ljubljanskega (Dobri človek iz Sečuana), Gledališča Glej (Tihožitje, Morilci, Svoboda), Imaginarnega (Zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija), v produkcijah Cankarjevega doma, festivalov Exodos (Cleansed) in Ex Ponto, pa tudi v mednarodnih koprodukcijah (Teatro Reon Bologna, Wax Factory, Jonghollandia, New Lathvian Theatre Institute, Mittelfest, Kazalište Ulysses).

Nastopil je v dveh celovečernih filmih: Instalacija ljubezni in Zmaga ali Kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine ter v več kratkih. Redno sodeluje z Radiem Slovenija (radijske igre, interpretacije umetnostnih besedil), občasno pa tudi piše za gledališče (Kreutzerjeva sonata; Lulubaj; Run for Love, Ljubezen, dolga tri dni in tri noči idr.).

Branko Jordan je tudi soustanovitelj in član igralskega kolektiva Beton Ltd., ki z avtorskimi projekti (Tam daleč stran; Rečem, kar mi rečejo, naj rečem; Vse, kar smo izgubili, medtem ko smo živeli; Upor ni človek; Ich kann nicht anders) deluje od leta 2010.

Nastopa v