Benjamin Krnetić


Benjamin Krnetić je leta 2018 magistriral iz dramske igre in umetniške besede na AGRFT z nalogo Mrtvo gledališče 0.1: emancipatorni potencial igre in z nastopom v magistrski predstavi Zborovanje ptic Nine Rajić Kranjac v Gleju leta 2015.

Leta 2013 je za svežo in inovativno zasnovo lika Helikona v Camusovi Kaliguli et al. (rež. T. Črnigoj, produkcija AGRFT) prejel študentsko Severjevo nagrado.

Že kot študent igre se je širši javnosti predstavil z glavno vlogo v Vojnovićevem filmu Čefurji raus! (2013), nato pa še v celovečernih filmih Inferno (2014) in Nika (2016).

S številnimi vlogami je nastopal v Mini teatru, v Gleju in v ljubljanski Drami pa tudi v odmevni mednarodni koprodukciji Grobnica za Borisa Davidovića, ki jo je Ivica Buljan v Zagrebu postavil po istoimenski zbirki novel Danila Kiša.

Pravi, da je kot igralec v tej predstavi odkril “mišljenjsko in čustveno polje, ki še vedno rezonira” v njem. Umetnost vidi kot približevanje izvorni ideji, resnici. “Seveda pa je lahko tudi oddaljevanje od resnice. To se zgodi, če je umetnost poza.” V tej optiki kritično zre tudi na študij na AGRFT in delovanje slovenske gledališke scene, ki si prevečkrat, tudi zaradi “psevdoprofesionalizma”, ne upa pogledati resnici, kakršnakoli že je, v oči.
Zanimajo ga tudi druge umetnostne zvrsti.

Leta 2014 je z vlogo Petra v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski v režiji Janusza Kice prvič sodeloval z mariborsko Dramo, kjer je pokazal svoj izjemen gledališki talent in očaral publiko ter kritike.

Nastopa v