Nagovor direktorja

Drage ljubiteljice in ljubitelji umetnosti – drame, opere, baleta in koncertov – spoštovani obiskovalke in obiskovalci,

čeprav živimo v turbulentnem času naglih sprememb, razpetim med mirom in vojno, blaginjo in revščino, stagflacijo ter potencialnimi grožnjami novih in še vedno trajajočih pandemij, si v Slovenskem narodnem gledališču Maribor prizadevamo ohranjati kontinuiteto in z ustvarjanjem umetnosti celo preseči negotovost danih razmer.

Pred vami je repertoar Slovenskega narodnega gledališča Maribor za sezono 2022/2023, v kateri si obetamo kar nekaj spektaklov, avtorsko prepričljivih uprizoritev in vrhunskih glasbenih ter baletnih dogodkov, za katere sem prepričan, da vas bodo nagovorili s svojo estetiko in vsebino.

Še več, v našem hramu kulture si prizadevamo, da bi se vsi počutili prijetno, da bi ustvarili prostor skupne komunikacije in skupaj z vami spletli nove, uspešne in zanimive odrske presežke, tudi v smeri trajnostnega razvoja ter tehnoloških inovacij in digitalizacije ter večje ekološke ozaveščenosti, ki jih neposredno uvajamo v lastno gledališko produkcijo kot partnerji mednarodnega projekta STAGES, ki povezuje dvanajst gledaliških institucij v okviru programa Kreativna Evropa.

Umetnost namreč z opozarjanjem na nekatere pereče probleme ne izpostavlja le senčnih plati življenja, ampak hkrati ponuja že premisleke, kako bi lahko bilo drugače, predvsem pa bolje.

Umetnost in kultura sta naše javno dobro, zato se še toliko bolj veselim novih idej prodornih, odgovornih, čutečih in kritično mislečih posameznic in posameznikov, ki s svojo prisotnostjo ter delovanjem prispevajo k prepoznavnosti in relevantnosti našega Talijinega hrama tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru.

Podajmo se na pot vznemirljivih odkrivanj raznovrstnih gledaliških poetik in neponovljivih odrskih dogodkov.

Prisrčno vas vabimo v naše in vaše gledališče v sezoni 2022/2023!
Danilo Rošker, direktor SNG Maribor